Ga eens werken joh!

Milennials. Hipster. Generation Y. Generatie XYZ. Geef het een naam. Het zijn mensen geboren tussen 1980 en 2000. Ik ben er dus ook een. In totaal zijn we zelfs met 2 miljard. We hebben een hoop dingen gemeen zoals de Telekids, MSN Messenger, de Nintendo, Flippo’s en Pokémon. Hoewel ik meer fan was van DragonBall Z. Wij zijn de eerste generatie die in een wereld van internet en mobieltjes zijn opgegroeid.

Ik lees en hoor laatste tijd steeds meer negativisme (m’n leraar Nederlands zou trots zijn) over Milennials. Iedereen kent het wel. We zijn egoïstisch, we hechten geen waarde aan vastigheid, we geven meer om vrijheid dan om geld, alles komt ons aanwaaien, we doen alles voor Likes en werken doen we liever niet.  Enfin, we staan er goed op.

Ze zijn lui, bevoorrecht en narcistisch.

bijna alle oudere

Ho ho ho… ff dimmen wandelend kunstgebit. Zo erg zijn we namelijk ook weer niet.

Ga eens weken joh!

Want is het wel zo? Ik vind het onzin om iedereen die geboren is tussen 1980 en 2000 als milennial te zien. Als ik een kop thee drink met m’n laptop op tafel ben ik een milennial. ‘Kijk hem zitten joh. Nietsnut. Met zijn muntthee. Ga werken joh!”.

Het lijkt wel alsof er een algemene haat is tegen milennials. En KAP daar eens mee. Alstublieft 🙂

Wij kopen inderdaad geen auto. We studeren langer. We wonen langer bij onze ouders. We kiezen niet voor een carrière van 40 jaar bij één werkgever. Is dat slecht? Nee, we kiezen gewoon een andere weg. Onze generatie is niet lui. Door toedoen van internet hebben we meer informatie en dus meer keuzes. Ik heb de mogelijkheid om te reizen. Waarom zou ik dat dan niet doen? Ik heb de mogelijkheid gehad om m’n eigen bedrijf te starten. Waarom zou ik dat dan niet doen?

Maar lui?! Ik werk vanaf mijn 13e, heb een huis, een auto en een eigen bedrijf. Ik heb niet de Staatsloterij gewonnen, maar netjes gewerkt voor mijn centen. En nog steeds. Al mijn vrienden werken, hebben een huis, auto en hebben zijn nooit langer dan een maand op vakantie geweest. Dus milennials lui? Waren alle hippies stoners?

Netflix en chillen

Millennials wonen inderdaad langer thuis. Maar wat zou jij doen met een universitaire diploma zonder baangarantie? We komen ook wat luier over. Maar hé, als mijn ouders Netflix hadden gehad in de tijd dat ze twintig waren, hadden ze Netflix en chillen ook tot een kunst verheven. En als je oma Facebook had gehad in de jaren ’30 had ze ook de hele dag granfies genomen.

Natuurlijk zijn er luilakken, nietsnutten en profiteurs. Maar had je die in de jaren ’70 ook niet? Hippies konden ook alleen maar feest vieren, tijgers aaien en wiet roken. En de meeste zijn aardig terecht gekomen.

Mijn vader en moeder waren hippies. Of in ieder geval m’n vader. M’n moeder is al dronken als ze het woord alcohol leest. En of ze wiet hebben gerookt en tijgers hebben geaaid weet ik niet. Maar ze hebben mij, en m’n zusje en broer, een verdomd goede opvoeding gegeven. Eentje met normen en waarden. Ondanks alle vooroordelen over hippies.

Dus hou eens op met milennials te betitelen als lui, bevoorrecht en naïef. Het komt heus wel goed met ons.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(http://www.curiositiez.nl/wp-content/uploads/2016/10/Ties-kite3.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}